Salamin András

BUDA-HEGYVIDÉKI VASUTAK

  A Hegyvidékünk Gyöngyszemei hely- és kultúrtörténeti sorozat hetedik kötete a budai hegyvidéki közlekedés izgalmas története (a könyv majd fele), s mind e mellett a XII. kerületi helytörténet első lexikona (a könyv másik fele). A több ezres tárgyszó hivatkozás is a lexikonszerű használatot segíti. Múzeumokból, könyvtárakból, családi gyűjteményekből összegyűjtött 1112 db. különleges képével igazi képeskönyv. A négyesztendős gyűjtőmunka az elmúlt századok történetével örökérvényűvé tette a könyvet. A 2001-es első kiadást 2003-ban egy második követtte, amely egy újabb fejezettel (a védett természeti területek leírásával) bővítette a könyvet.

HEGYVIDÉKI KERESKEDELMI UTAK BUDÁRA KISKOCSMÁKKAL, VENDÉGFOGADÓKKAL: Laszlovszky-major, Szarvas-vendéglő,

Szépjuhászné vendégfogadó, hegyvidéki zarándokhelyek (Makkosmária, Szent Anna Kápolna, Svábhegyi Engesztelő Kápolna) Istenszeme-fogadó, Disznófő-vendéglő, Czillich-Zerkowitz major, Wimmer-major (Vadász-major, dűlőkeresztelő), Haranghoz címzett kocsma, Fácán-vendégfogadó, Csillagoz címzett kocsma, Diogenesz-falva, Remete-kocsma, Juhász-major, Adlitzer Kocsma, Niedermayer-kocsma, Schäffer-kocsma, Szépkilátás-vendégfogadó, Kalmárffy féle kocsmaházak, Szép Ilona vendéglő, Zöld Vadászhoz címzett kocsma, Lipótmezei vendéglő, hűvösvölgyi Balázs-vendéglő.

 

OMNIBUSSZAL A HEGYEKBE: Postakocsival, konflissal, fiákerrel a hegyekbe, az első pesti és budai omnibuszok, omnibuszokkal a hegyekbe (a régi és új Szent János Kórház).

LÓVASÚTTAL ZUGLIGETBE: Lebegővasút Kőbányára, első lóvasutak Pesten és Budán (Óbudára, Zugligetbe), Gőzvasút terve Zugligetbe, az utolsó lóvasút a Margitszigeten.

A BUDAI HEGYPÁLYA, A SIKLÓ: a Budai Hegypálya születése, üzeme, fekete napok, pusztulása és újjászületése: a Budavári Sikló.

FOGASKEREKŰ VASÚT: A fogaskerekű vasút születése (Ecce Homo-rét és a Svábhegy között – 1875-ös felhőszakadás), a pálya bővítése a Széchenyi-hegyig, téli-nyári üzem, villamosítás, államosítás, a vasút megújulása (egy szomorú baleset), UTAZÁS a fogaskerekű vasúton (Városmajor, Erdei iskola, Ada-lak, Kútvölgyi Boldogasszony Kápolna, Lyka Károly háza, Város-kút, Béla király kútja, Isteni Szeretet Leányai Rendháza, Széchenyi-emlék kilátó a Széchenyi-hegyen).

A HEGYVIDÉKI VILLAMOSKÖZLEKEDÉS: Villamos próbavasút Pesten, első pesti és budai villamosok, a zugligeti villamospálya építése, majd meghosszabbítása, a zugligeti villamos története, villamos Hűvösvölgybe és Farkasrétre (villamosterv Farkasrétről a Svábhegyre), a zugligeti villamos megszüntetése, a hűvösvölgyi villamos megújulása, metróépítési láz, a hegyvidéki villamosok jövője.

ÁLOMVASUTAK (tervezett, de meg nem épült vasutak): Siklóvasút a Gellérthegyre, svábhegyi kábelvasút, svábhegyi villamos, svábhegyi Széchenyi-vasút, drótkötélpálya Pestről Budára.

MÁV SZÉCHENYI-HEGYI ÚTTÖRÖ-(GYERMEK-)VASÚT: Az úttörővasút születése, első kocsik (Dízel-villamos mozdonyok, szerelvények szállítása a hegyre), a vasút fénykora, fekete napok a vasúton, élő vasútmúzeum a hűvösvölgyi végállomáson, UTAZÁS a gyermekvasúton (Széchenyi-hegy, golfpálya, Farkas-völgyi séták, Normafa, síház-sípályák, Svábhegyi Víztorony, Kínzóház, budapesti határkövek, Svábhegyi Csillagvizsgáló, Csillebérc, Jánoshegyi-vendéglő, János-hegy, Erzsébet-kilátó, Szépjuhászné, Hárs-hegy, Hűvösvölgy, Mátyás király vadasparkja.

LIBEGŐ ZUGLIGET ÉS A JÁNOS-HEGY KÖZÖTT: Drótkötélpályák születése, függővasút terve, a Libegő építése, élete, UTAZÁS a Libegőn.

A VÉDETT TERMÉSZET (budai természetvédelmi területek): Sas-hegy, Kertészeti Egyetem Arborétuma, Rupp-hegy, Ördög-orom, Ördög-oromi kőfejtő, mészkedvelő tölgyes (Edvi Illés út mellett), Farkas-völgyi karsztbokorerdő, Denevér úti gyepfolt, Fácános, Kis-Sváb-hegy, Fazekas-hegyi kőfejtő, földtani alapszelvény (Pusztaszeri út), Apáthy-szikla, Róka-hegyi kőbánya, Földtani képződmények (Balogh Ádám út), Kő-ér-berki szikes rét, Mocsáros-dűlő, Budaörsi kopáros.

BOLYGÓNK GYÖNGYSZEMEI SOROZAT

vissza a könyvek menübe

Méret: A4, 702 oldal, 127 színes és 985 fekete-fehér képpel

Ár: 7000 Ft

KATT teljes mérethez

Könyvek, Inkák földjén I-II