Salamin András

Inkák földjén I-II.

Két magyar vándor fényképezőgéppel, filmfelvevővel öthetes kalandos utazással járta be a polgárháborúval, olykor harcokkal terhes inkák földjét Peruban és Bolíviában. Az utazás eredetileg egy megkésett nászajándék lett volna, de a perui, majd a bolíviai polgárháborús viszonyok miatt pont a megajándékozott – a szerző felesége – nem juthatott el az inkák földjére. A szerző és fia minden lehetőt megörökített az út során több ezer képen és 33 órás filmen, hogy a látottakat hazahozzák a megajándékozottaknak – és persze honfitársaiknak, aki képzeletben vagy ténylegesen e különleges földre kívánnak utazni.

A könyv 3000 színes képe (diaképei és digitális film-képei) egy képekkel pergő „film-könyv”-ben számolt be az utazásról. Meglepetésként még – a könyv lapjainak pörgetésével – két kis „mozgófilm-részlet” is megelevenedik az olvasó szeme előtt. A kétkötetes könyv 740 oldala mesél az inkák történelméről, csodálatos, ma is megfejthetetlen építményeiről, kultúrájáról.

 

I. KÖTET: AZ INKÁK BIRODALMA: Inkák előtti kultúrák – Inkák születése (főrendjei) – Az inka birodalom virágzása (társadalma, szokásai, közlekedés, futárszolgálat) – Az inkák „írása”, a kipu.

PERU MEGSZÁLLÁSA: Az inka birodalom bomlása – Spanyol invázió (Francisco Pizarro, Atahualpa fogsága) - Spanyol belháború – Az utolsó inka uralkodó – A spanyol megszállás.

UTAZÁS AZ INKÁK FÖLDJÉRE: Peru földtörténete (a földrengések, vulkánok világa) – Megérkezés repülővel Peruba - Séta Limában.

UTAZÁS A VILÁG LEMAGASABB VASÚTVOBNALÁN (Limából Huancayo-ba): A vasúti jegy megszerzése – Kapaszkodó a világ legmagasabb vasútállomására (Galera állomásig - 4781 m) – Két éjszaka Huancayo-ban (3400 m) – Utazás vonattal (Huancavelica-ba) és autóbusszal (Cusco-ba) az Andok tetején – Vonattal vissza Limába.

BUSSZAL LIMÁBÓL CUSCO-BA: Busszal a Csendes-ócen parti sivatagon át – Repülővel a Nasca-i vonalak (geoglifák) felett – Nascai ezer esztendős temető múmiákkal, földalatti vízvezeték a sivatagban – Buszozás éjszaka a Fényes Ösvény ellenőrizte földön át Cusco-ba.

CUSCO – AZ INKÁK FŐVÁROSA: Inkakori emlékek – A spanyol megszállás épületei (templomok paloták) – Vasútállomások Cusco-ban.

KIRÁNDULÁSOK CUSCO KÖRÜL: Salinas, az andoki ősi sólepárló – Moray, az inka mezőgazdasági kísérleti gazdaság – Chinchero, az inka város – Utazás az inkák szent völgyébe: Awana Kancha (skanzen); Pisac, az ősi erődváros; Rimacolca, az inkák előtti nagyváros; Tipon, az andoki minta öntözőtelep; Tambo Machay, a vízkultusz szentélye; Puca Pucara, a vörös erőd; Salapunco és Quenko, a faragott kultikus sziklák; Sacsayhuaman, erőd Cusco felett.

CAMINO INKA – AZ INKA ÚT: Négynapos gyalogtúra az inkák hegyi útjain (kapaszkodó 2200 méterről 4200 méterre, ereszkedés, majd ismét 3900 méterre, éjszakázás sátrakban a felhőerdők dzsungelében, Fejős Pál magyar kutató nyomában) – Napfelkeltekor az inkák szent városa: Machu Picchu.

BOLYGÓNK GYÖNGYSZEMEI SOROZAT

<< előző lap

(1) (2)

következő lap >>

Méret: két kötet, A4, 740 színes oldal, 3000 színes képpel

Ár: 15.000 Ft

vissza a könyvek menübe

Könyvek, Inkák földjén I-II